Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

16/06/2023

3 strategije samorukovođenja tokom izazovnog perioda

Pandemija korona virusa iz temelja je promenila toliko aspekata naših života – i privatnih i poslovnih. Prema Susan Flower, stručnjakinji za motivaciju, sticanje osećaja kontrole je prioritet u poslovnoj sferi života.

“Ekstremne promene dovele su do toga da doživljavamo osećaj gubitka kontrole. Uglavnom nam je rečeno da nešto ne možemo da uradimo ili da nešto moramo da uradimo. Ne možemo ići na posao. Ne možemo izaći napolje. Ne možemo biti sa porodicom. Moramo da nosimo masku. Moramo ostati u zatvorenom. Moramo da dezinfikujemo pakete. Osećaj gubitka kontrole može dovesti do osećaja iscrpljujuće bespomoćnosti koji umanjuje pozitivnu energiju koja nam je potrebna da učinimo mnogo toga.”

Susan ukazuje na tri principa koja se podučavaju na treningu Samorukovođenje, a koja mogu pomoći ljudima da krenu napred. Prva stvar jeste osporavanje predubeđenja

“Osporavanje predubeđenja podrazumeva istraživanje pretpostavki koje iznosite. Na primer, možda imate neke pretpostavke o radu od kuće. Često čujem takve stvari kao što su “Nemam dobar prostor, nisam dovoljno disciplinovan ili ne mogu da se fokusiram zbog svih distrakcija.” Kada osporite te pretpostavke, počinjete da unosite više kontrole u svoj život, shvatajući da imate mogućnosti.

Recimo da je pronalaženje prostora za rad od kuće problem. Možda živite u malom stanu sa cimerima. Jedna mlada žena koja je bila upravo u takvoj situaciji mi je ispričala kako je osporila svoja predubeđenja.

Osmislila je mali ugao svoje spavaće sobe i napravila mali radni kutak sa dovoljno prostora za računar i stolicu. Tada je postala kreativna. Preuredila je slike na zidu tako da pozadina izgleda dobro na kameri za video sastanke. Dodala je sveću. Bila je tako ponosna na sebe. Rekla mi je “Možda bih čak zadržala ovaj prostor čak i nakon što se vratim u svoju kancelariju.” Prostor joj je bio inspirativan. Njena priča me podseća na to kako izazovna pretposavljena ograničenja mogu podići našu snalažljivost.

“Moram raditi sa decom kod kuće” je nova stvarnost. Takođe, to je i potencijalno ograničenje. Većina roditelja mi kaže da je to izazov, ali drugi su mi rekli da je zaista dobro za njihovu decu da vide kako izgleda posao i nauče da ga poštuju. Ovo je prilika da naučimo decu da cene granice. Da, deci je potrebna autonomija, ali u granicama. Mislim da je ovo zanimljiv način da se negativna pretpostavka pokrene.

Drugi princip samorukovođenja je aktiviranje svojih tačaka moći.

Kada osetite da gubite kontrolu, normalno je da tražite nekoga ko ima pozicionu moć da popravi stvari. Ili kada mislite da bi nešto moglo bolje da se uradi na drugi način, normalno je da mislite da nije vaša stvar da preporučujete alternative. Ne pretpostavljajte da je jedina vrsta moći pozicija položaja – imati autoritet nad nekim aspektom posla zbog svoje uloge ili titule. Nerazumevanje sopstvene moći moglo bi biti vaše najveće predubeđenje. Ali, to je samo jedna vrsta moći. Četiri druga oblika moći koja možete aktivirati uključuju:

  • Lična moć – posedovanje međuljudskih i liderskih veština
  • Moć nad zadatkom – imati kontrolu nad zadatkom ili poslom
  • Moć odnosa – biti povezan
  • Moć znanja – imati relevantno iskustvo ili stručnost

Razmislite o tome koliko je moćan neko ko ima veštinu da momentalno podesi kućnu tehnologiju, ili ko zna kako da pristupi Zoom-u, ili ko ima kontakt sa ljudima od kojih može da zatraži pomoć. Svi mi imamo određene izvore moći na koje možemo da se oslonimo ukoliko proširimo naš koncept moći.  Nikada nije bilo bolje vreme da aktivirate svoju moć i učinite nešto dobro za sebe i druge.

Treći princip samorukovođenja je proaktivnost. 

“Kada proaktivno radite čak jedan ili dva zadatka dnevno, nauka kaže da tako smanjujete stres i dobijate pozitivnu energiju.”

Jedan savet – proaktivno organizujte svoj dan. Možda na kraju dana nećete uraditi sve što ste planirali, ali psihološki je važno planirati kako će vam proteći dan. Dodajte vreme za buđenje, doručak i vreme početka rada. Uključite planove za radno vreme kao i kada ćete provoditi vreme sa decom. Isplanirajte ceo dan. Ali obavezno uključite prostor za slobodno vreme. Nauka o motivaciji pokazuje da treba da imate osećaj izbora. Ako je sve previše propisano, ako se računa svaki minut, to nagriza vaš osećaj izbora. Nađite taj balans između proaktivnog organizovanja dana i nedelje, a istovremeno ostavite otvoreno slobodno vreme koje podržava vaš osećaj izbora.

Susan nudi reči ohrabrenja tokom ovog teškog vremena. “Ovo je vreme da izgradite svoje sposobnosti samorukovođenja. Izazovite svoja predubeđenja, aktivirajte svoje tačke moći i budite proaktivni. Mislim da je samorukovođenje snažan protivotrov za gubitak kontrole koji svi doživljavamo.”

Vicki Stanford

BlanchardČlanak na engleskom jeziku možete pronaći ovde.

Postavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram